Cum ne alegem aerul conditionat in functie de incapere?



Aparatul de aer conditionat este cel mai ades folosit pe timp de vara, cand temperaturile devin caniculare. Acestea se folosec in locuintele personale, la birou, in hale industriale, in centre comerciale si in alte diferite locatii, reprezentand solutia ideala pentru disconfortul provocat de temperaturile ridicate.

Pentru ca piata este invadata de numeroase tipuri si modele de aer conditionat, mai intai de toate trebuie sa te hotarasti unde anume il vei folosi.
Daca alegerea a fost făcuta, in primul rand trebuie sa tii cont de numarul de BTU al aparatului de aer conditionat, care reprezinta unitatea de masura pentru racire/incalzire. Cu cat unitatea BTU este mai mare, cu atat creste si suprafaaa incaperii careia ii este destinat.



Pentru un metru pătrat de suprafaţă este necesar un aparat de aer condiţionat cu 500 BTU. Înainte de a cumpăra aparatul de aer condiţionat, este necesar să ştii care este suprafaţa încăperii, dacă doreşti să creezi un mediu climatic confortabil atât de necesar pe timpul verii, cât şi pentru perioadele reci ale iernii.

Dacă în încăpere există surse de căldură cum ar fi aragazul la bucătărie sau calculatorul în birou, atunci vei avea nevoie de un aparat de aer condiţionat mult mai puternic.

9000 BTU
Pentru o suprafata de 18 - 25 mp a locuintei este necesar un aparat de aer conditionat cu 9000 BTU, iar pentru un birou suprafata trebuie sa fie cuprinsa intre 14 şi 22 mp.

12000 BTU
Pentru 12000 BTU este necesara o suprafata a camerei cuprinsa intre 24 - 35 mp, iar pentru birou o suprafata cuprinsa intre 20 - 30 mp. Pentru o putere de 14000 BTU suprafata încaperii trebuie sa fie cuprinsa intre 28 - 45 mp, iar a biroului între 25 - 35 mp.

18000 BTU
Puterea de 18000 BTU a aparatului de aer conditionat este destinata camerei cu o suprafata cuprinsa intre 40 - 50 mp, iar pentru birou cuprinsa intre 34 - 40 mp, in timp ce puterea de 18000 BTU, este recomandata pentru o locuinta cu o suprafata cuprinsa intre 60 - 70 mp, iar pentru un birou suprafata trebuie sa fie cuprinsa intre 40 - 50 mp.

Dar nu numai suprafata este importanta, ci si inaltimea. Pentru camerele ce nu au o inaltime de trei metri, indicat este aparatul cu o putere de 14000 BTU. Un aparat de putere mare asezat intr-o incapere cu inaltimea mica, devine deranjant datorita debitului mare de aer.

Ce tip de aer conditionat alegem?


Tipul aparatului de aer conditionat este de patru feluri: pe perete, pe tavan, portabil si multisplit.

De perete

Cele mai folosite sunt cele montate pe perete. Cele montate pe plafon au incorporate palete pe toate cele patru laturi, pentru o utilizare foarte eficienta.

Portabile 

Cele portabile sunt indicate celor ce doresc sa-si creeze mediul ambiant oriunde s-ar afla in locuinta.

Multisplit

Multispliturile sunt confectionate din mai multe unitati interioare legate la o unitate exterioara si sunt montate in incaperi diferite.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu